Jennifer Lawrence - Biography


Jennifer Lawrence, celým jménem Jennifer Shrader Lawrence, se narodila 15.srpna 1990 ve městě Louisville, stát Kentucky. Jejími rodiči jsou Karen, vedoucí dětského tábora, a Gary, majitel stavební firmy Lawrence & Associates. Má dva starší bratry, Bena a Blaine, oba dva jsou ženatí a Ben má i syna, takže Jennifer zastupuje i roli tety. Ve 14 letech se rozhodla rozjet hereckou kariéru. Se svými rodiči se vydala do New Yorku, kde si ji všiml agent a Jennifer tehdy natočila svou první reklamu pro pořad televizní stanice MTV "My Super Sweet 16." Herectví se pro Jennifer stalo hlavní prioritou a tak odmaturovala o dva roky dříve. První velkou roli získala v seriálu televizní stanice TBS "The Bill Engvall Show," kde si zahrála postavu Lauren Pearson. Po třech řadách byl však seriál v roce 2009 zrušen. Jennifer byla za roli Lauren nominována na Young Artist Award 2009 v kategorii Outstanding Young Performer in a TV Series, kterou vyhrála. Poté si zahrála ještě v seriálech "Odložené případy," "Médium" a "Můj přítel Monk."

V roce 2007 se zúčastnila konkurzu na roli Belly Swan pro film "Stmívání." Roli však nezískala a později se vyjádřila, že je za to ráda. Následující rok se objevila ve filmu "Garden Party" v roli Tiff a později ve snímku "Spálené životy," kde si zahrála po boku Charlize Theron a Kim Basinger. Za roli Mariany získala hned několik ocenění, mezi kterými je například i cena Marcello Mastroianni za nejlepší vycházející mladou herečku na filmovém festivale v Benátkách. Mezi její další úspěšné filmy patří například "The Poker House" nebo "Pan Bobr."

Za průlom v kariéře Jennifer je považován její herecký výkon v roli Ree Dolly ve filmu "Do morku kostí," který v roce 2010 vyhrál cenu jako nejlepší snímek na Sundance festivalu. Poprvé byla za tuto roli nominována na Oscarech a Zlatých globech.

V roce 2011 přijala nabídku na roli Katniss Everdeen ve filmu "Hunger Games," který byl natočen podle stejnojmeného knižního bestselleru od Suzanne Collins. Jennifer pro tuto roli musela podstoupit tvrdý trénink, který obsahoval náuku kaskadérských kousků, lukostřelbu, šplhání po skále a stromech, bojový výcvik či běh. Film se stal celosvětově velmi úspěšným a Jennifer tak poznal celý svět. Nebylo to však poprvé, co si zahrála ve filmu založeném na knižní předloze. V roce 2011 se objevila coby modrá mutantka Mystique ve filmu "X-Men: První třída."

V říjnu 2012 bylo oznámeno, že je Jennifer novou oficiální tváří značky Dior a v témže roce natočila film "Terapie láskou" od režiséra Davida O. Russella, ve kterém si zahrála po boku Bradleyho Coopera, Roberta De Nira, Jacki Weaver nebo Chrise Tuckera. Za roli Tiffany Maxwell získala mnoho prestižních ocenění - včetně Oscara a Zlatého globu.

Na spolupráci s Davidem O. Russellem navázala i v roce 2013 se snímkem "Špinavý trik", ve kterém si opět zahrála po boku Bradleyho Coopera. Ve filmu se objevili i další známí hollywoodští herci jako Christian Bale, Amy Adams nebo Jeremy Renner. Za svůj herecký výkon získala druhý Zlatý glob, cenu BAFTA a třetí nominaci na Oscara. Pracovat s Bradley Cooperem Jennifer bavilo natolik, že si spolu ještě zahráli ve snímku "Serena" (2014), natáčeném v okolí Prahy, a "Joy" (2015), což je také třetí a zatím poslední film, který Jennifer natočila s Davidem O. Russellem. Za "Joy" si vysloužila svůj třetí Zlatý glob a čtvrtou nominaci na Oscara.

Jennifer si zopakovala roli Katniss Everdeen i v pokračování "Hunger Games: Vražedná pomsta" (2013), "Hunger Games: Síla vzdoru - část 1" (2014) a úplně naposledy se jako Katniss objevila v "Hunger Games: Síla vzdoru - část 2". Jako Mystique/Raven se objevila ještě dvakrát v pokračování X-Menů s podtituly "Budoucí minulost" (2014) a "Apokalypsa" (2016). Nedávno bylo oznámeno, že její smlouva byla prodloužena a tak se jako modrá mutantka se schopností měnit svou podobu objeví i v dalších X-Men filmech. V roce 2016 šel do kin sci-fi film "Pasažéři", kde si zahrála po boku Chrise Pratta. S obou se během natáčení stali přátelé a tak je možné, že si spolupráci někdy do budoucna zopakují.

Mezi budoucí projekty Jennifer patří "Mother!", "Red Sparrow", "Bad Blood" nebo "It's What I Do".

Jennifer byla časopisem Rolling Stones označena za "nejtalentovanější herečku v Americe," přesto ale nikdy nechodila na lekce herectví. "Vždycky jsem studovala lidi a byla fascinována jejich reakcemi a pocity. Myslím si, že to je nejlepší herecká lekce, jakou můžete dostat - dívat se na skutečné lidi, naslouchat jim a studovat je." - Jennifer Lawrence

Žádné komentáře:

Okomentovat