Emily Blunt - Biography


Emily Blunt, celým jménem Emily Olivia Leah Blunt, se narodila 23.února 1983 v Londýně. Její otec, Oliver Blunt, patří mezi významné londýnské právníky a matka, Joanna Mackie, je profesorkou. Má také tři sourozence - sestry Felicity a Susannah a bratra Sebastiana. V dětství navštěvovala školu Ibstock Place. Od osmi do čtrnácti let trpěla koktáním. Jednou učitel Emily při jedné hře poprosil, aby postavu namluvila se severským přízvukem. Emily ke svému překvapení zjistila, že během hraní se její vada řeči vytratí. V 16 letech přešla na soukromou vysokou školu Hurtwood House, která je známá svým důrazem na umění. Emily byla mezi vybranými studenty, kteří vystupovali na Edinburghském filmovém festivalu, kde byla také objevena hledačem talentů. Její nadání bylo nepřehlédnutelné už od začátku a tak rychle získala smlouvy k účinkování v produkcích stanice BBC "Foylova válka", "Jindřich VIII." a "Císař Augustus". V roce 2001 se objevila jako Gwen Cavendish po boku Judi Denchové v divadelní hře "The Royal Family". Za svůj herecký výkon získala cenu Evening Standard Award v kategorii Nejlepší nováček. V roce 2002 si zahrála Julii v tragédii "Romeo a Julie" na prestižním festivalu Chichester.
V roce 2003 si zahrála postavu Isoldy ve filmu "Královna bojovnice" a o rok později byla obsazena do role Tamsin ve snímku "Moje léto lásky", za který získala příznivé uznání kritiků. Jejím dalším filmovým počinem byl film "Neodolatelný", kde dostala možnost zahrát si vedle Susan Sarandon, která si vyžádala, aby se Emily zúčastnila konkurzu na roli Mary. Vedle Billa Nighyho se objevila také v televizním dramatu "Gideon's Daughter", za který si v roce 2007 odnesla svůj první Zlatý glob v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli v seriálu nebo TV filmu.
První velký zlom v kariéře ovšem přišel v roce 2006 s filmem "Ďábel nosí Pradu", kde si mohla zahrát po boku Anne Hathaway a Meryl Streep. Ačkoliv Emily ve film ztvárnila menší roli - první asistentku, která se shodou náhod také jmenuje Emily, kruté šéfredaktorky Mirandy Priestlyové módního magazínu Runway - okamžitě si získala přízeň fanoušků a kritiků a nabídky na další role se začaly hrnout. V roce 2007 už si zahrála rovnou ve čtyřech filmech. Mezi ty významnější patří "Soukromá válka pana Wilsona", kde dostala šanci zazářit vedle Toma Hankse nebo Julie Roberts, a "Láska podle předlohy". I následující rok byl úspěšný. Objevila se v komediích "Velký Buck Howard" a "Jarní úklid", kde si zahrála sestru hollywoodské herečky Amy Adams. Ve stejném roce bylo oznámeno, že Emily ztvární roli mladé královny Victorie ve snímku "Královna Viktorie" (2009). Emily se k získání role vyjádřila takto: "Dostat možnost zahrát si anglickou královnu v lehkém dramatu pro mě bylo skvělé, protože od Prady jsem šla z komedie do komedie. Vypadalo to, že v tomto žánru zůstanu, protože ráda natáčím vtipné filmy. Ale myslím, že můžu trochu zamíchat kartami." V roce 2009 také dostala šanci propůjčit svůj hlas jedné z postaviček kultovního seriálu Simpsonovi. V deváté epizodě dvacáté řady s názvem "Hysterka Líza" namluvila Juliet Hobbes, která se na chvíli stane Lízinou kamarádkou a spolu si vymýšlí příběhy o imaginárním království zvaném Ekválie.
V roce 2010 znovu spolupracovala s Billem Nighyem na filmu "Neřízená střela", komedii o nájemném zabijákovi, který se skamarádí a nakonec zamiluje do svého cíle. Poté se objevila po boku Benicia Del Tora v hororu "Vlkodlak" a rok zakončila opět komedií "Gulliverovy cesty" - kvůli tomuto filmu, který nezískal moc velkou přízeň diváků ani kritiků, bohužel nemohla přijmout roli Black Widow ve filmu "Iron Man 2". V roce 2011 se objevila v pěti různých filmech. Tím nejúspěšnějším jsou "Správci osudu", kde si zahrála po boku Matta Damona - od té doby jsou velice dobří přátelé. Svůj hlas propůjčila animované postavičce Julii v pohádce "Gnomeo a Julie". Řada přišla i na nezávislé snímky - "Lov lososů v Jemenu" a "Sestra tvojí sestry". Malé cameo měla i ve filmu "Mupeti", kde si zahrála postavu sekretářky Miss Piggy. Roku 2012 zazářila v akčním sci-fi filmu "Looper" a komediích "Arthur Newman" a "Zásnuby na dobu neurčitou".
Dalším významným rokem v kariéře Emily byl rok 2014. V této době totiž vyšel film "Na hraně zítřka", kde si zahrála vedle hollywodského herce Toma Cruise. Emily ztvárnila roli Rity Vratanské, úspěšné vojačky, jež je známá pod přezdívkou "Ocelová mrcha" za svá mnohočetná zabití mimiků, nepřátelský organismů, kteří chtějí zničit lidstvo. Pro Emily tohle byla zatím nejnáročnější role, pro kterou musela podstoupit několika měsíční tvrdý trénink. Na konci roku pak šel do kin muzikál od Disneyho "Čarovný les", který má vskutku hvězdné obsazení. Emily si zahrála postavu Pekařky, která se snaží pomoct svému muži zrušit kletbu seslanou zlou čarodějnicí, aby spolu konečně mohli mít děťátko. Emily nám zde také vůbec poprvé předvedla, že kromě skvostného hraní umí také nádherně zpívat. Sama ale přiznala, že na veřejnosti zpívá nerada a proto dlouho váhala, jestli roli přijmout. Přesvědčil ji až režisér "Čarovného lesa" Rob Marshall, který jí řekl, že nehledá zpěvačku, co umí hrát, ale herečku, co umí zpívat. Tento film dodal Emily dostatečné sebevědomí a zpívání na veřejnosti už není problém.
V roce 2015 se Emily objevila jen v jednom filmu - "Sicario: Nájemný vrah". Další rok nám to vynahradila filmem "Lovec: Zimní války"- volné pokračování "Sněhurky a lovce", které bohužel úplně propadlo, a filmovou adaptací knižního bestselleru z pera Pauly Hawkins "Dívka ve vlaku". V roce 2017 Emily propůjčí svůj hlas dvěma animovaným postavičkám ve filmech "Animal Crackers" a "My Little Pony Film". V příštím roce jí uvidíme v pokračování klasického filmu "Mary Poppins" z roku 1964. Film dostal název "Mary Poppins Returns" a Emily si v něm zahraje kultovní postavu kouzelné chůvy s létajícím deštníkem. Bylo také oznámeno, že se objeví i v pokračování "Na hraně zítřka", které je zatím ve fázi plánování. Za svou hereckou kariéru byla pětkrát nominována na Zlatý glob (na kontě má zatím tedy jenom jednu výhru) a třikrát na cenu BAFTA. Za svůj výkon ve filmu "Na hraně zítřka" získala cenu kritiků (Critics's Choice Award). Bohužel nominace na Oscara jí stále uniká.
V osobním životě se Emily vyhýbá skandálům. V letech 2005 - 2008 chodila se zpěvákem Michaelem Bublé. Než se pár rozešel, bydleli ve společném domě ve Vancouveru. V listopadu 2008 začala chodit s americkým hercem Johnem Krasinskim, známým hlavně ze seriálu "Kancl". V srpnu 2009 se zasnoubili a 10.července 2010 proběhla svatba v italském městečku Como. Emily a John jsou rodiči dvou holčiček - Hazel (2014) a Violet (2016). Švagrem Emily je známý americký herec Stanley Tucci, se kterým si zahrála ve filmu "Ďábel nosí Pradu". Stanley se oženil se sestrou Emily Felicity. V srpnu 2015 Emily získala americké občanství.

Žádné komentáře:

Okomentovat